İNTERNET-IP-DNS-WWW

http,ip,tcp



interconnected networks Temel anlamda kendi aralarında bağlantılı ağlar anlamına gelen internet kelimesi bizlere şu anda çok daha fazlasını anlatmaktadır.


Dünya üzerindeki insanların çok geniş amaçlarla birbirleriyle iletişim kurduğu, bilgi alışverişinde sıkça kullanılan "elektronik iletişim ağı" olarak da tanımlanan kavramdır internet. 21.yy becerilerinin içerisinde bulunan dijital okuryazarlık yetisi kuşkusuz interneti tanımlayabilmekten başlayacaktır. İnternetin kavramsal olarak herhangi bir merkezi bulunmamakta ve  hiyerarşik bir yapıya sahip değildir. Ancak internetin bu yapısı küresel anlamda planlanmasını değiştirmez. İnternet kullanıcıları ve içerik üreticiler belirli protokollerle sınırlandırılmış, belli kurallar içerisinde işlevlerine devam ederler. Bu protokollerin başında TCP/IP kavramı gelmektedir. Bunun yanında sıkça kullanılan protokollere FTP/File Transfer Protocol, SMTP/Simple Mail Transfer Protocol, HTTP/ Hyper Text Transfer Protocol örnek olarak verilebilir. 

TCP/IP Protokolü: İnternet içindeki bilişim sistemlerinin birbirleriyle iletişim kurabilmeleri ve veri aktarımında bulunabilmeleri için birtakım kurallara uygun hareket etmeleri gerekmektedir. Bu kurallar, iletişimdeki eşler arasında veri trafiğinin kurallarını oluşturup daha etkin bir iletişim sağlanmasını gerçekleştirirler. Bu kurallara, internet protokolleri ya da TCP/IP (Transmissionontrol Protocol/Internet Protocol) protokoller ailesi denir. Bu protokoller adeta birbirleriyle iletişim kuran milyonlarca bilgisayardan oluşan bir ağda yer alan farklı yapıdaki bilgisayarların birbirleriyle iletişim kurabilmeleri için oluşturulan bir anlaşma dilidir. TCP/IP protokolünü oluşturan TCP verilerin doğru yere ulaştırılmasından; IP ise adresleme sisteminden sorumludur (Avşar ve Öngören, 2010: 32; Dülger, 2015: 88)

Herhangi bir internet işlemi sırasında adeta karşımıza çıkabilecek bir kavramdır IP. Adresleme sistemi olarak da bildiğimiz IP aslında tüm kullanıcıların internet üzerindeki kimlik numaraları olarak tanımlanabilir. Dört faklı sayıdan oluşmuş, her bir sayı 0-255 arasında değişmekte olan kimlik numaraları sayesinde her sunucu veya bilgisayar diğerleri tarafından tanınır hale gelir. 

Bizler internet tarayıcımıza herhangi bir adres yazdığımızda aslında ilgili IP adresine gideriz. Uzun ve karmaşık sayıları her internete girdiğimizde aradığımız sayfaları bulmak için akılda tutmamız mümkün olmadığından, istediğimiz adresleri IP adreslerine çevirmek için de karşımıza çıkan kavram DNS Domain Name System/alan adı sistemi'dir. IP adreslerinin gündelik hayatta kullanımı ve hatırlanması pek pratik olmadığı için DNS kullanılır. Örneğin google.com'un ip adresi 74.125.224.83 dir, ama bizler bunun yerine aklımızda sadece google kelimesini tutarız. Geriye kalan kısmı ise domain sistemi halletmiş olur.

Birçok ip numarasının kendi aralarında oluşturduğu büyük kümeye bakıldığında da karşımıza www (world wide web) kavramı çıkmış olur. Sözcük anlamı Dünyayı Saran Ağ olarak karşımıza çıkar. İnternet üzerindeki web sayfalarına bakabilmek, web sitelerinde bilgi aramak, bilgi ve diğer kişilerle etkileşim halinde kalmak için www kavramına ihtiyacımız vardır. Web siteleri HTML dediğimiz bir dil ile oluştururlar. Belirli kurallardan meydana gelen bu dil sayesinde oluşturulan sitelerde internet kullanıcıları herhangi bir yabancılık çekmeden tüm ihtiyaçlarını karşılamış olurlar.


Gün içerisinde sayısız kez kullandığımız internet alt yapısını yukarıdaki gibi özetleyecek olursak karşımıza belirli protokoller çıkar, bu protokollere göre etkileşim düzenlenir, her kullanıcı için bir IP adresi belirlenmiş olur ki bu bir kimliktir, tüm bu kimlikler birleşerek www kısmını oluşturur. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YÖNETİMDE DÖRT TEMEL UNSUR